STRIJP-S
Strijp-S is een nieuwe wijk in mijn geboorte stad Eindhoven. Deze wijk ligt in het stadsdeel Strijp. Voorheen was het een enorm industrieterrein van Philips. Een plek waar je als 'gewone Eindhovenaar' niet binnen kwam.
De naam Strijp-S komt van de namen die Philips aan haar industrieparken gaf. Strijp-S was het eerste park, daarna volgden Strijp-T en Strijp-R. In 1916 laat Anton Philips de eerste fabriek op Strijp-S bouwen, een glasfabriek voor peertjes. Hand-in-hand met de groei van Philips, werden ook de activiteiten op Strijp-S uitgebouwd. In 1923 werd het Philips Natuurkundig Laboratorium opgeleverd. Strijp-S wordt de locatie waar apparaten worden uitgevonden én geproduceerd. Vanuit het credo Van zand tot klant hield Philips elke fase van de productie in eigen hand. Van researchafdeling tot opslagmagazijn, van glasblazerij tot kartonfabriek: alles op één terrein.
Lange tijd stond Strijp-S bekend als de verboden stad. Een gebied dat omringd werd door Eindhovense bebouwing, maar niet vrij toegankelijk was. In de jaren '90 trok Philips zich stapsgewijs terug uit Eindhoven, ook uit de fabrieken op Strijp-S. Met het vertrek van Philips is het plan opgepakt om Strijp-S te ontwikkelen tot een broedplaats voor de creatieve sector. Onder de vlag Old Buildings, New Ideas werd en wordt bedrijvigheid aangetrokken die zich vooral op design en technologie richt. Onder andere de Dutch Design Week wordt hier georganiseerd.
Daarnaast bevat de wijk ook horeca, winkels, worden er evenementen georganiseerd en profileert Strijp-S zich als culturele hart van Eindhoven.
Strijp-S geldt als een proeftuin voor led-verlichting, waarmee de band met het Philips-verleden wordt voortgezet. Het lichtsysteem Light-S wint in 2014 een Auroralia Award, de 'Oscar' voor duurzame lichtprojecten. Strijp-S kent ook enkele lichtkunstwerken, zoals de Fakkel van lichtarchitect Har Hollands. Deze fabrieksschoorsteen wordt 's nachts uitgelicht als vuurtoren, en is daarmee een herkenbaar baken voor Strijp-S geworden. In de openbare onderdoorgang van NatLab realiseerde kunstenaar Daan Roosegaarde zijn project Crystal.
Strijp-S is een regelmatig terugkerende locatie bij lichtfestival GLOW.