NIEUWS
Hoe komt het dat er te weinig woningen zijn?
De oorzaken van het woningtekort zijn divers. Een belangrijke factor is de bevolkingsgroei, die de vraag naar woningen doet stijgen. De grootste factor voor deze bevolingsgroei is de migratie naar Nederland voor arbeid, studie (in 2023 kwam ongeveer 40% van de studenten aan de universiteiten uit het buitenland) of familieomstandigheden. Een klein gedeelte - zo’n 11% - komt voor asiel. Daarnaast spelen de trek naar stedelijke gebieden een rol maar bijvoorbeeld ook verandering in soorten huishoudens (huishoudens worden steeds kleiner waardoor het aantal huishoudens en daardoor de woningvraag groeit). Economische factoren, zoals de beschikbaarheid van hypotheken en investeringen in vastgoed, beïnvloeden eveneens de woningmarkt. Bovendien heeft de bouwsector te kampen met uitdagingen zoals grond-schaarste en regelgeving, die de bouw van nieuwe woningen vertragen. Doordat Nederland teveel milieu vervuilt (bijvoorbeeld door broeikasgassen (CO2 etc)) zit de bouwsector op slot en kan er veel minder gebouwd worden. Onder andere de landbouwsector draagt hier voor bijna de helft aan bij, terwijl zij maar voor 1,4 % bijdraagt aan het BBP ( dit is het totaal van de geproduceerde goederen en diensten in een land. Dus alles wat de wij inwoners in Nederland bij elkaar verdiend hebben).
Geen asiel crisis, wel een aantal andere crisissen/crises
Uit het kamerdebat rond de miljoenennota bleek al dat het om een gevoelde crisis gaat in plaats van een crisis gebaseerd op feiten.
Wat is er aan de hand?
Het AZC in het Gronings dorpje Ter Apel is overvol en kan sinds oktober 2021 niet voldoen aan de basale voorwaarden voor asielopvang. Sindsdien werkt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in een zogenaamde crisismodus en worden asielzoekers naar crisisopvangplekken gebracht waar ze normaal gesproken zo kort mogelijk mogen verblijven.
De regering zit met de 'asielcrisis' in de maag en verschillende politici pleiten voor een asielstop, omdat er te veel vluchtelingen naar Nederland zouden komen. Hoewel de instroom in vergelijking met voorgaande jaren hoog is, heeft Nederland in de afgelopen decennia veel grotere vluchtelingenstromen gekend. Nederland zit ook onder het EU-gemiddelde als het de opvang betreft. Dat het asielsysteem momenteel verstopt zit, heeft wat dat betreft weinig te maken met de 'enorme' instroom van vluchtelingen.
Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? Het is een feit dat veel AZC's sinds de Europese vluchtelingencrisis van 2015-2016 hun deuren moesten sluiten. Deze trend werd vervolgens doorgezet na de uitbraak van het coronavirus, omdat er steeds minder vluchtelingen naar Nederland kwamen. Het is dan ook niet zo vreemd dat het asielsysteem vastloopt op het moment dat er juist meer vluchtelingen naar Nederland komen dan tijdens de COVID-19.
Een andere belangrijke reden voor de problemen is de woningnood. Vanwege het tekort aan betaalbare woningen in Nederland kunnen veel statushouders niet doorstromen naar huisvesting en zijn ze genoodzaakt om in AZC’s te blijven. Daardoor komen er ook geen plekken vrij voor nieuwe vluchtelingen.
Nederlanders die op zoek zijn naar goedkope sociale huurwoningen worden al jarenlang uitgespeeld tegenover vluchtelingen. Wat veel mensen echter vergeten is dat ook de krapte op de woningmarkt het resultaat is van een falend beleid. Helaas neemt dat niet weg dat politici maar al te graag de vinger wijzen naar migranten en vooral naar asielzoekers als de oorzaak van de woningnood. Het resultaat is dat burgers hun woede richten op vluchtelingen in plaats van dat ze zich richten tot politici en de overheid om deze problemen aan te pakken. Politiek was er verre van voldoende aandacht voor de woningproblematiek. Voormalig minister van wonen Stef Blok (VVD) verklaarde bij zijn afscheid in 2017 dat wat hem betreft de woningmarkt af was en er ook geen specifieke minister voor dit beleidsterrein meer nodig was. Geheel in deze lijn was door Rutte II eerder in 2013 het Ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) al afgeschaft.
nieuwe miljoen inwoners sinds 2015 in Nederland we erbij gekregen hebben vooral uit arbeidsmigranten bestaat en niet uit asielzoekers.