top of page

POWER OF HISTORY

canon alphen aan den rijn.jpg

Geschiedenis is het onderzoeken van ons verleden. Je zou kunnen zeggen de hele weg afleggen terug tot onze oorsprong in Afrika ongeveer 200.000 jaar geleden. Als mens bestaan we eigenlijk pas kort. En onze geschiedenis  dus ook.

Wat wij "moderne geschiedenis" noemen begint in de Klassieke Oudheid, ongeveer 800 v C, toen geleerden begonnen om dingen op te schrijven. Wel handig. Men ging dingen die gebeurd waren meer rationeel bekijken en koppelen aan de menselijke keuze. In plaats van uitgaan van een goddelijk ingrijpen.

 

Wij maakten goden om de dingen die we niet begrepen een plek te geven. Geschiedenis vormt een groot onderdeel van de menselijke kennis. Geschiedenis is dus van ons mensen. Wij schrijven op wat ons overkomt, op basis van gebeurtenissen die wij werkelijk ervaren. Wel zal de geschiedenis van een gebeurtenis zoals bijvoorbeeld de onrust in het Midden Oosten verschillend worden beschreven door de verschillende partijen. Zo maakt iedereen zijn eigen geschiedenis.

Waarom vind ik geschiedenis zo leuk?

Geschiedenis gaat over het reilen en zeilen van mensen in het verleden. Die mensen en wat zij meemaakten heeft invloed op ons heden. Ja, interesse in mensen in hun verleden is wat mij interesseert. Daarnaast lees ik graag over geschiedenis. Kijk bijvoorbeeld op Delpher waar je kranten van de afgelopen eeuwen kunt lezen. Gebeurtenissen uit mijn vroege jeugd, dingen die toen belangrijk waren:  John F.  Kennedy, maanreizen, Batman of The Thunderbirds, de koude oorlog. Allemaal geschiedenis geworden!

                        (Historische) Atlassen

 

Niet alleen ik vind die leuk en interessant. In het digitale tijdperk zijn atlassen in boekvorm bepaald niet naar de marge verdwenen. Vooral historische en thematische atlassen zijn onverminderd populair. De afgelopen vijftien jaar is er een markt ontstaan voor thematische en historische atlassen. Drie uitgeverijen domineren de markt: Noordhoff Atlasproducties, WBooks en Thoth. De uitgeverij Nieuw Amsterdam geeft inmiddels ook atlassen uit. Onder andere de Atlas van de wereldgeschiedenis. De kaarten bieden ons vanuit de leunstoel een blik op de grotere wereld. Dat deden ze vroeger, Nederland heeft een rijke traditie op dit gebied, en doen ze dat nog steeds.

               De historie van mijn woonplaats

 

Lang geleden woonden er al mensen langs de Oude Rijn. Deze mensen konden daar wonen opdat op die plaats (nu het centrum van Alphen aan den Rijn) langs de oevers van de Rijn zich in de loop van de tijd dikke lagen zand hadden opgehoopt. Op die verhoogde plaatsen was het goed wonen: in de nabijheid van het zoete rivierwater, met zowel een bosrijke omgeving als vruchtbare landbouwgrond. De Romeinen kwamen In de winter van 40 op 41 na Chr. Het Romeinse leger bezette de plek waar nu het centrum van Alphen aan den Rijn ligt. Op de westelijke oever van de Rijn werden bossen gekapt om dicht bij de rivier een houten fort te bouwen, precies tegenover een zijriviertje, de huidige Aar. Het fort ofwel castellum was bestemd voor hulptroepen en kon met een omvang van ongeveer een voetbalveld zo’n 480 man herbergen. Het kreeg de naam Albaniana. Meer informatie over de geschiedenis van Alphen aan den Rijn? Kijk dan naar de Canon.

                                            Kennis update?

 

Als je even snel wil worden bijgepraat over de geschiedenis van de laatste 100 jaar, kijk dan op de video links onder op deze pagina.

bottom of page